Garanciaközösség

Tájékoztatás


a Szabolcs Takarékszövetkezetnél
elhelyezett megtakarítások biztonságáról

 

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) tájékoztatja a Szabolcs Takarékszövetkezet Tisztelt Ügyfeleit, hogy a Szabolcs Takarékszövetkezet 2014. december 10-én tagja lett a takarékszövetkezetek országos, egyetemleges felelősségen alapuló garanciaközösségének.


Ez azt jelenti, hogy a Szabolcs Takarékszövetkezet betétesei gyakorlatilag teljes biztonságban vannak: az itt elhelyezett betétekért ugyanis már nem csak a Szabolcs Takarékszövetkezet egymaga, hanem a teljes takarékszövetkezeti szektor, azaz 113 takarékszövetkezet, a Takarékbank Zrt. és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének vagyona - összesen mintegy 300 milliárd forint - áll helyt. Ez gyakorlatilag százszázalékos biztonságot garantál minden betétes számára.
 

A garanciaközösség révén a Szabolcs Takarékszövetkezetnél számlát vezető, vagy betétetelhelyező ügyfelek – magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok – 2014. december 10-e óta kettős védelmet élveznek: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén felül a takarékszövetkezeti szektor teljes vagyonával áll helyt bármely betétért, amelyet a garanciaközösség bármely tagjánál, bármely takarékszövetkezeténél helyeztek el.


Ennek anyagi fedezetét nagyrészt a Magyar Állam által 2013-ban a takarékszövetkezeti szektor részére juttatott 136 milliárd forintos hozzájárulás adja. Az állami tőkejuttatásnak és a garanciaközösség létrejöttének köszönhetően minden egyes takarékszövetkezet, így a Szabolcs Takarékszövetkezet mögött is egységesen mintegy 300 milliárd forintnyi konszolidált tőke áll.


A Szabolcs Takarékszövetkezet sikeresen megfelelt annak az átvizsgálásnak, amelyet garanciaközösséghez való csatlakozás szükséges feltételeként a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló 2013. évi CXXXV. törvény írt elő.
 

Az intézmény éves beszámolója és mérlege a pénzintézet valós gazdálkodási helyzetét tükrözi, működése megfelel a jogszabályoknak, a Felügyelet előírásainak, valamint az egész takarékszövetkezeti szektor közös szabályainak.

Lábléc - közérdekű információk

Copyright 2010 takarekpont

E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...