Rólunk

image

A Szabolcs Takarékszövetkezetet jogelõdjét magánszemélyek alapították – a többséghez képest későn - 1970. február 09.-én, az ország egyik legfiatalabb takarékszövetkezeteként. Az alapító elnök Borza Ferenc volt, aki 318 embert szervezett be 100 Ft-os részjeggyel. A takarékszövetkezet hozzáértő és segítőkész munkatársainak odaadó munkája jól működő egységgé kovácsolta a szövetkezeti tagságot, amely bizalmat ébresztett a környéken élő emberekbe, így lehetőség nyílt további kirendeltségek nyitására.
Így kezdetben az Újfehértó és Vidéke Takarékszövetkezet a központ mellett 7 másik kirendeltséggel mûködött Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati, megyehatár szélén lévõ településein, melyek a következõk voltak:

  • Bököny
  • Kálmánháza
  • Geszteréd
  • Érpatak
  • Kállósemjén
  • Biri
  • Nagykálló

A láthatóan eredményes munka megsokszorozta a tagság létszámát, a Takarékszövetkezet egyre gyarapodott, a szolgáltatások egyre bővültek, minél jobban kielégítve a piac igényeit.

1994-ben bõvült tovább a fiókhálózat; március 1-én nyitotta meg a Takarékszövetkezet Nyíregyházán elsõ kirendeltségét a Kossuth úton.
A változó pénzpiaci igények, a tagság és az ügyfelek érdekeit figyelembe véve az Újfehértó és Vidéke Takarékszövetkezet aktívan részt vett a modernizáció és integráció folyamatában.

A további fejlõdés alapeleme a 2000-ben történõ Magyar Takarékszövetkezeti Banki fiókvásárlás volt, melyet követõen a mérlegfõösszeg 4 év alatt, 4-szeresére nõve meghaladta a 10 milliárd Ft-ot. A névváltásra 2000. augusztus 1-én került sor, az egész megyére kiterjedõ üzleti tevékenységet szimbolizálva.

Nagy jelentõséggel bírt a Takarékszövetkezet életében a 2002. év tavaszán megvalósult székhely-változás, mely során a központ Újfehértóról Nyíregyházára költözött.

A dinamikus, töretlen fejlődés további városi fióknyitásokkal is párosult. 2005. szeptemberétől Mátészalkán, és Fehérgyarmaton is jelen van a Takarékszövetkezet személyre szabott szolgáltatásaival. 2012. december 17-én tovább bővült a fiókhálózat, Balkányban is bankolhatnak ügyfeleink.

2009-ben üzleti tevékenységét és társadalmi szerepvállalását elismerve a Szabolcs Takarékszövetkezet megkapta a megye pénzintézete címet.

2010. január 1-én Takarékszövetkezet – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőként - aláírta a Takarékpont Üzleti Modell Együttműködési Keretszerződést, melynek fő célja hosszú távú üzleti sikeresség biztosítása, a szolgáltatási tevékenység körének bővítése, ügyfelei igényeinek komplex kiszolgálása, közösen működtetett, centralizált funkciók által.

Az MTB Zrt. 2014. augusztus 30-i döntése értelmében a SZABOLCS Takarékszövetkezet tagja lett az integráció egyetemleges felelősségi körének.

2014. december 10-én létrejött a Takarékszövetkezetek Garanciaközössége, mellyel a takarékszövetkezeteknél elhelyezett megtakarítások gyakorlatilag 100 százalékos védelmet élveznek, kétszeresen védett betétek lettek. Az új, betétvédelmi közösség anyagi fedezetét – melynek tagja a SZABOLCS Takarékszövetkezet - az biztosítja, hogy az állam 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. október 31. napjával engedélyezte, hogy a Rétköz Takarékszövetkezet (4600 Kisvárda, Szent László út 68.) és a Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet (4355 Nagyecsed, Rákóczi u. 16.) beolvadjon a SZABOLCS Takarékszövetkezetbe.
Az egyesült hitelintézet a megye 33 településén, 34 kirendeltségben nyújt szolgáltatásokat ügyfelei számára. A megyeszékhelyen, Újfehértón, Nagykállóban, Mátészalkán, Fehérgyarmaton, Balkányban működő városi kirendeltségek száma 2015. november 1-étől tovább bővült. A Takarékszövetkezet a jövőben Kisvárdán, Záhonyban, Ajakon, Dombrádon, Mándokon, Nyírmadán, Nagyecseden és Csengerben, de a többi helyen is törekszik a lakosság és a vállalkozások igényeit maximálisan kielégíteni.

Az egyesülésre okot adó körülmények – úgymint megváltozott pénzpiaci környezet, csökkenő kamatszintek, szomszédos működési területek, megfelelő társadalmi beágyazottság - figyelembevételével az egyesült hitelintézet alapvető célja a Rétközi és a Nagyecsedi régióban a korábbi ügyfelek megtartása, a lakossági és kisvállalkozói szegmensben elért kapcsolatok ápolása, szélesítése, számukra komplex és versenyképes szolgáltatások nyújtása volt.


A Takarékszövetkezet legfőbb ereje mindig a kölcsönös bizalmon, személyes ismertségen alapult, ezért fontosnak tartja a magasfokú társadalmi beágyazottságot, lehetőség szerint támogatni minden olyan helyi rendezvényt amely a közösséget építi.
Különösen nagy hangsúlyt fektet, a megye hagyományainak, kulturális és sport értékeinek megőrzését szolgáló támogatására.


 

Lábléc - közérdekű információk

Copyright 2010 takarekpont

E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...