Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
Hatékony otthoni ruhatisztítás? Talán nem akadály!

Hatékony otthoni ruhatisztítás? Talán nem akadály!

A ruhatisztítás titkai

Hatékony ruhatisztítási megoldásokat ma már nem nagyon találunk, amiket pedig a nagymamáink használtak, nem feltétlenül olyan hatékonyak a mai ruhákon is, mint a régieken. Hogyan is lehet akkor hatékonyan és megfelelően tisztítani kedvenc darabjainkat úgy, hogy közben ne tegyünk kárt az anyagban, és lehetőleg minél több foltot ki tudjunk szedni? Mindezt környezetbarát mosószerekkel, odafigyelve a bolygó megmaradására is? Lehetséges lenne minden feltételnek megfelelni? Máris kiderül, hogyan viheti ezt véghez az ember. 

A ruhatisztítás hatékonyságáról

A ruhatisztítás általában nem kifejezetten megterhelő feladat, legtöbbször csupán berakunk egy 30 fokos mosást, mosópor és öblítő segítségével pedig felturbózzuk a vizes mosás eredményét és persze illatossá tudjuk ilyen módon varázsolni a teljes ruhatárunkat. Ahhoz, hogy az ember azonban ennél nehezebb feladatokat is meg tudjon oldani, már komolyabb tudásra is szükség lesz, ezt azonban nem egyszerű feladat megszerezni. A következő lehetőség természetesen az, hogy az ember felemeli a hőmérsékletet, esetleg programot is vált a mosógépen, hogy minél nagyobb legyen az esélye a tiszta ruhákat hozó eredménynek. Azonban nem árt vigyázni a durva mosással és persze a magas hőmérséklettel. Mielőtt az ilyen mosásokba tennénk a ruháinkat, először nézzük meg a címkéket, hogy biztosak lehessünk abban, hogy jól csináljuk a dolgunkat, különben könnyen egy törpe méretűre zsugorodott ruhát húzhatunk ki a gépből később. Oda kell tehát figyelni, ráadásul a hőmérséklet szimbólumát nem is nehéz megtalálni a címkéken. 

ruhatisztítás2_1

Hogyha az ember szeretne egy makacsabb foltot vagy szennyeződést kihozni egy ruhából, akkor viszont komolyabb tisztítási folyamatokra is szüksége lesz azonban. Ilyen lehet a tisztító kendő, erősebb folteltávolító vegyszerek használata vagy az otthoni ezer praktika egyikének bevetése. Ezek általában olyan megoldásokat tartalmaznak, mint a szódabikarbónás dörzsölés, a szappanos vizes áztatás, az ecetes vagy sós folteltávolítás. Azonban mindenképpen meg kell néznünk az egyes lehetőségek előtt, hogy az adott anyagon egyáltalán használható-e ez a praktika, és persze az sem mindegy, hogy milyen jellegű foltról van szó. Amit az ember tehet, az az, hogy egy kisebb részen, amely nem feltűnő, először kipróbálja a módszert, és hogyha ott valamilyen elszíneződést okozott, akkor ne is próbálkozzunk tovább. Hogyha nem látunk változást az anyag színén, akkor pedig neki lehet látni a tényleges ruhatisztításnak. 

Az ruhatisztítás: profi és bio

Hogyha azonban az ember szeretne egy kis energiát és néha még pénzt is spórolni, akkor remek megoldás lehet egy ruhatisztítót választani. Habár úgy hangzik, mintha az ember feladná a saját kezű tisztítást, és csak ki akarna bújni a feladat alól, de gondoljunk csak bele, amikor mondjuk betegek vagyunk nem orvoshoz megyünk? Vagy amikor elromlik a fűtésrendszer, nem szakembert hívunk otthonra? Ugyanez a helyzet minden háztartási feladat esetében. Az ember egy ideig saját maga próbálja megoldani a helyzetet, aztán pedig inkább a szakemberekre bízza a munkát annak érdekében, hogy saját kezűleg ne tegyen még nagyobb kárt azokban a dolgokban, amiket nem szívesen tenne tönkre. A ruhák sem különbözőek ettől az elképzeléstől. 

Hogyha az ember igazán profi biomosást szeretne, amely természetes anyagokkal tisztítja a ruhákat, így nem kell félnünk attól, hogy a vegyszerek miatt majd nem tudjuk hordani az érzékeny bőrünkön a ruhákat, akkor szintén nem kell tovább aggódnunk, hiszen akármelyik ruhatisztító képes lesz ebben segíteni nekünk. 

Környezetvédelem szempontjából a természetes anyagokból álló ruhatisztítás munkálatok szintén előnyösek, nem szeretnénk a vegyszerek kellemetlen, káros anyagjaival szennyezni a levegőt és a vizeket sem, amely sok állat és növény természetes élőhelye, és nem feltétlenül szűrik meg a mosóvizet, mielőtt még másik, természetes vízbe kerülne az. 

ruhatisztítás2_4

A ruhatisztítás ünneplőruhák esetében

Különleges esetét képezik az ünneplőruhák, formális viseletek a ruhatisztításnak. Hogy miért? Azt mondtuk, a legtöbb darabot először otthon próbáljuk meg kitisztítani, utána pedig adjuk profi kezek közé, hogyha az otthoni tevékenység nem volt elég hatásos. Azonban a formális viseletekkel egészen más a helyzet, ez az említett legtöbb szó implikált néha része. Néha ugyanis egyáltalán nem ajánlott otthon a kezeink közé venni darabokat, a formális viseletek ruhái pedig éppen ilyenek, amiket nem rakhatunk gépbe, csak bizonyos módon vasalhatunk és kézzel sem tudjuk megfelelően kimosni, ehhez olyan gépek és tapasztalatra van szükség, amilyen egyetlen laikusnak sincsen, a ruhatisztítás pedig nem feltétlenül a legjobb hely a „gyakorlati teszi a mestert” mondás gyakorlatba helyezésére. 

Hogyha tehát az ember megfelelő darabokat, vagy megfelelő idő után lead darabokat a ruhatisztítóba, tulajdonképpen nem feladja a tisztítást, hanem éppen a hatékonyságra törekszik. Szerintem éppen ezért jó, hogy a ruhatisztítók ott vannak szinte minden sarkon, az ember egész életét képesek néha megkönnyíteni, hogyha leveszik a hátunkról a makacs foltok eltávolításának súlyát.