Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
Líbia utazás bevállalós turistáknak

Líbia utazás bevállalós turistáknak

Líbia utazás: mit kell tudni Líbiáról?

Hivatalos nevén Líbia Állam Észak-Afrikában található, a Földközi-tenger déli partján, Egyiptom és Tunézia szomszédságában. A természet sok széppel áldotta meg: keleten sós szteppvidék menti Akdar-hegység fennsíkja, délen a szaharai tábla néhány oázissal tarkított kő- és agyagsivatagja határolja. Líbiához tartozik a Szahara, a Nagy-homoktenger és a Líbiai-sivatag is. Itt található a 2267 méter magas Bikku-Bitti, a Tibeszti-hegység csúcsa, amelyet először 2005-ben másztak meg. A helyi természeti viszonyok annyira szélsőségesek, hogy a NASA ezt a területet szemelte ki a Viking Mars-expedíciók kísérletére. Líbia utazás során valószínűleg nem lesz alkalmunk megmászni ezt a hegyet, de megcsodálhatunk számos olyan látványosságot, amely a kulturális világörökség része. Ezek a Leptis Magna régészeti lelőhely, Szabráta régészeti lelőhely, Küréné régészeti lelőhely, Tadrárt Akákusz sziklafestményei és Gadámesz óvárosa. Líbia utazás alatt olyan helyi különlegességeket kóstolhatunk meg, mint az algarra (fűszeres, amforában sütött hús), bourdim (homokgödörben lassan sütött hús), bszisza (magokból készült kenyér) és még számos másik fogást. Ezen a területen hosszú ideig törzsek éltek, amelyek rokonsággal álltak egymással. Állatot tartottak, földet műveltek és rendkívül becsben tartották a víz forrását. Ennek nyomait még ma is fel lehet fedezni az országban.

Líbia utazás: turista-etikett

A helyiek barátságosak egymással és a külföldiekkel is. Jellemzően toleránsak, diszkrétek és találékonyak. A líbiaiak kötődnek a szülőföldjükhöz, szeretik a hazájukat, büszkék rá és nem szeretnék elhagyni, még nehézségek idején sem. Kiemelten fontos számukra a család és a rokonság. Bár a külföldiekkel szemben elnézők, de vannak bizonyos elvárások az országot felkeresőkkel szemben is. Az országban a legtöbb helyen lehet fényképeket készíteni. Múzeumokban, régészeti helyeken, medinákban nyugodtan készíthetünk fotót. A férfiak örömmel állnak kamerák elé. Azonban a nőket nem szabad fotózni, csak engedéllyel. Amennyiben valakiről a Libia utazás alatt képes szeretnénk készíteni, a beleegyezését kell kérnünk és alkalmanként ezért pénzt kérnek cserébe. Néhány létesítményről tilos fényképet készíteni. Ide tartoznak a katonai létesítmény, kikötő, határállomás, ellenőrzőpont, rendőrség, illetve bármely egyenruhában lévő személy is. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk rá, különben súlyos büntetésre számíthatunk.

Vannak helyi szokások is. Nem lenne szabad bal kézzel ételt/italt átadni/átvenni, mert ez sértő; a bal kezet az ima előtti rituális mosakodásnál használják. Mivel turisták vagyunk, velünk szemben elnézők, de ha szeretnénk kiemelten tiszteletteljesek lenni, akkor használjuk a jobb kezünket. Tuaregek szokása, hogy a jövevényeket háromszor kínálnak teával, amit illik elfogadni.

Öltözködési előírások vannak Líbiában. Líbia utazás előtt tájékozódjunk és pakoljunk ennek megfelelőn. A vallási épületeket csak megfelelő öltözetben lehet látogatni. férfi turisták ruházata hosszú nadrág, legalább könyékig érő ing. A nőké hasonlóképpen, a testhez álló ruha, rövid nadrág, póló, feltűnő színek kerülendők. A mecsetbe való belépés előtt a lábbelit le kell venni a bejáratnál.

A borravaló nem elvárás, de szívesen veszik. 1-2 líbiai dínár elegendő. Külföldi valutát a bankokban vagy az idegenvezető segítségével lehet váltani. Sajnos automaták kevés helyen vannak és az esetek többségében nem működnek. Kivételes helyeken elfogadják a bankkártyát, de nem ez a jellemző, ezért mindig tartsunk magunknál elegendő készpénzt Líbiai utazás során.

Líbia utazás: belépés az országba

Az Egészségügyi Világszervezet néhány védőoltást ajánl, amelyeket beutazás előtt időben érdemes elintézni. Ezek a diftéria, a tetanusz, a kanyaró, a rubeola, a gyermekbénulás és a hepatitis-B. Líbia utazás három repülőtéren lehetséges. A gépünket fogadó reptér melyikéről a légitársaság fog minket tájékoztatni. 2005-ben a líbiai kormány olyan intézkedést hozott, hogy az egyéni beutazóknak fejenként 500 LD készpénzzel kell rendelkezniük. Ezt a szervezetten utazókkal szemben nem ellenőrzik, mivel ők az utazás minden költségét előre kifizették. Líbia utazáshoz az útlevelünknek a belépéstől számítva legalább hat hónapig még érvényesnek kell lennie. Magánemberként csak vízummal utazhatunk oda, amelyet az utazási iroda intéz. Az utazónak az országba érkezés után 7 napon belül regisztrálnia kell magát az útlevélirodákban. Az elmulasztás pénzbírsággal kár, de ezt szintén az utazási irodának kell intézni. Érdemes tudni, hogy a helyieknek a pénteki nap ünnepnek számít és a legtöbb hivatalos hely és bolt zárva tar. Az ország turisták számára biztonságos. A legnagyobb veszélyt a forró, trópusi éjhajlat miatt a túlhevülés, hóguta. A csapvíz elviekben fogyasztható, de biztonságosabb palackozott vizet fogyasztani. Líbia utazás alatt kerüljük a tejtermékeket, mert ezek általában pasztőrözetlenek.

Líbia utazás: milyen látvány vár minket?

Az építészet az európai szemmel igazán különleges. Az éghajlat és a földrajz határozza meg. Az ókori berberek olyan épületeket építettek a hegyekben, amik kihasználták a helyi adottságokat és védhetőbbé tették őket. A sivatagban élők a zord környezet ellen védekeztek. Líbia öröksége a földjét az idők során leigázó hódítók építészete, itt a római, a görög és a bizánci építészet maradványai is megtalálhatók. A berber építészet jellegzetessége a földbe súlyesztett otthon. Ezzel szemben a szaharai építészetre a sártéglából épített házak a jellemzők. A gyarmatosításnak köszönhető az olasz építészetből jött vonások. A vallási épületek az iszlám és az oszmán építészet vonásait őrzik és számos sajátossággal bírnak, amelyeket mindenképp látni kell egyszer az életben.