Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
Milyen mennyezeti lámpák kerüljenek az étkező fölé?

Milyen mennyezeti lámpák kerüljenek az étkező fölé?

Tervezzünk előre a mennyezeti lámpák kiválasztásakor

Vannak olyan lámpák, amiket háttérvilágításra szánunk és vannak olyanok, amelyeket kiegészítő világításnak. Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy az otthonunk világításainak különböző rétegei valósuljanak meg. A mennyezeti lámpák a leggyakrabban alkalmazott háttérvilágítások. Elsődleges céljuk az, hogy megfelelő fénymennyiséget biztosítsanak ahhoz, hogy a helyiségben magabiztosan közlekedjünk, komfortosan érezzük magunkat.

 

Nagyon sok pluszmunkát és zsákutcát spórolunk meg magunknak azzal, ha előre átgondoljuk, hogy hova és milyen étkezőasztal kerül majd. Az asztal méretéből és formájából adódik majd, hogy milyen mennyezeti lámpa kell fölé. Ha leendő, vagy akár már meglévő étkezőasztalunk hosszú, legalább 6-8 személyes, akkor vagy több lámpatestre lesz szükségünk, vagy egy rendkívül nagyra. Nem mindegy, hogy egyetlen kiállással kalkulálunk vagy többel. Amennyiben több függeléket szeretnénk, akkor ahhoz szintén tudnunk kell, mennyi a lámpák száma és mekkora a méretük, ugyanis a kiállások számát és helyét ezek együttesen határozzák majd meg. Vegyünk figyelembe magát a teret is. Kis térben nem mutat jól a túl nagy lámpabúra, ahogy fordítva sem. Továbbá ügyeljünk a mennyezeti lámpák típusára is. Ne utólag derüljön ki, hogy nem világít eléggé, vagy nem megfelelő a belógatási magasság.

A mennyezeti lámpák alakja és mérete

 

A lámpák, mint világítótestek és dekorelemek, aranykorukat élik az elmúlt években, ugyanis számtalan új építészeti, lakberendezési stílus hódít, s minden stílusnak más a formavilága. Így történt, hogy ehhez a lámpa tervezőknek is alkalmazkodniuk kellett. S ennek mi csak örülünk, hiszen nem szükséges kompromisszumot kötnünk, vagy megelégednünk a stíluskavalkáddal.

 

Bár az étkezőben és a konyhában éljük meg a családi életet, nem érdemes fejest ugrani a mennyezeti lámpák kiválasztásában. Ez a hely rendkívül fontos az életünkben, de ne akarjuk túlzott megvilágításba helyezni. Egyáltalán nem jó ötlet a túl erős izzók javára dönteni. Ehelyett válaszunk melegfehér villanykörtéket, LED diódákat. Ezek kellő fényt biztosítanak és kellemesebbé teszik a légkört is. Nem fogjuk úgy érezni magunkat, mintha egy vallatáson ülnénk, s az éles, tükröződő fény sem fogja bántani a szemünket.

 

Az étkezőasztal feletti mennyezeti lámpák kiválasztásakor a lakásunk stílusán kívül vegyük figyelembe magának az asztalnak az alakját és nagyságát. Ettől függ, hogy merre felé érdemes tovább keresgélnünk.

 

Amennyiben az étkezőasztalunk téglalap alakú, akkor bátran gondolkodjunk a hosszú függesztékekben. Ez lehet egy hosszú burás függeszték, vagy olyan lámpa, melynek burái egy sorba vannak rendezve. De az is frappáns megoldás, ha egymás mellé több lámpát függesztünk fel. Figyeljünk arra, hogy ebben az esetben az elektromos hálózat tervezésénél több kiállást kell biztosítani az asztal felett. A lámpák méretét, számát úgy válaszuk meg, hogy az az egész asztalt bevilágítsa.

 

Ha asztalunk kör alakú, akkor egy kerekebb formájú mennyezeti lámpa az ideális választás, vagy esetleg egy olyan lámpa, ahol a több bura körkörös elrendezésben található. Fontos az asztal méretére is: egy kis méretű asztalhoz kisebb burás lámpa dukál, míg egy nagyobb méretű étkezőasztalhoz inkább egy nagyobb búra illik, mert a túl kicsi nem mutatna szépen.

 

Milyen magasan lógjanak a mennyezeti lámpák az étkezőasztal felett?

 

Az étkezőasztal világítás esetében a mennyezeti lámpák magasságát úgy célszerű beállítani, hogy 80-100 centiméterrel az asztal lapja felett legyenek. Vegyük alapul a szemmagasággot. Ha alacsonyabban vannak, akkor zavaró lesz, mert egy tálalás esetén kerülgetni kell őket, illetve vakítják az asztalnál ülőket, nehezíti a társalgást. Ha ennél magasabbról világítanak, akkor pedig esetleg nem adnak elég erős fényt. Manapság már léteznek állítható magasságú függesztékek is. Ezeknek a magasságát bármikor, könnyedén módosíthatjuk, ha esetleg elsőre nem sikerülne jól a beállítás.

Különleges mennyezeti lámpák az étkezőnkben: a csillárok

 

A kristálycsillár tökéletesen díszíti és hihetetlenül fokozza a helység szépségét. Az étkező számukra a legideálisabb terep. Azok számára, akik a klasszikus elegancia hívei, a csillár a legjobb választás. Szépsége ellenére a legfontosabb azonban az, hogy tökéletesen megvilágítsa az étkezőt. A lámpának nem szabad túl közel lennie az étkezőasztalhoz, mert akkor vakítani fogja a körülötte ülőket. Ez még a legjobban átgondolt vacsorát is tönkreteszi. A csillárok méretének kiválasztásánál nemcsak a csillár átmérője számít, vagy az, hogy hány karos, hanem például az is, mennyire lóg le a mennyezetről, és lehet-e ezt változtatni.

 

Okos mennyezeti lámpák az étkezőbe?

 

Meglehet, furcsán hangzik, de az étkező éppen ideális helyiség egy okos világítás telepítéséhez. Ebben a helyiségben ugyanis nagyon sokféle, különböző tevékenység zajlik, amelyekhez más-más fényviszonyok szükségesek. Egy okos mennyezeti lámpával könnyedén váltogathatunk a színhőmérsékletek, színerősségek között anélkül, hogy az bármiféle erőfeszítésünkbe telne.