Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
Nekem való a portfólió fotózás?

Nekem való a portfólió fotózás?

Mi is a portfólió fotózás?

Amikor azt halljuk, hogy portfólió fotózás, alapvetően egy csinos modellre gondolunk, aki egy igényesen kinyomtatott portfólióval házal ügynökségeknél, hogy egy szerződést leakaszthasson, vagy egy színészre, aki a képeivel jelentkezik egy filmszerepre. Ez nem is téves gondolat. Ellenben a portfólió fotózás nem csak a szakmabeliek kiváltsága é jónéhány eltérés is mutatkozik a felhasználásban. Először is nézzük meg, mi a különbség a portfólió és a portré között?

A portfólió több képből áll és a célja teljesen más, mint a portrénak. A portré is állhat több képből, de alapvetően egy oldalát mutatja meg a fotóalanynak, aki egy bizonyos célért kérte ezt a képet. Ilyen lehet például egy önéletrajzi fotó. A portfólió fotózás ezzel ellentétben egy körképet próbál adni az alanyról, megmutatni minél több „arcát”, amit segít a potenciális partnereknek megtalálni azt, ami bennük megindít valamit és megláthatják, milyen kreatívan lehet együtt működni vele. Ezek közül azonban egyik érv sem feltétlenül jelenti, hogy ezt a fotózást csak szakmabelieknek találták ki.

A portfólió fotózás első lépése a kapcsolatfelvétel

A portfólió fotózás koránt sem úgy indul, hogy bejelentkezel egy időpontra és már mehet is a kattintgatás. Egy fotómodellnek sem elég feltétlenül ennyi, bár ő nyilvánvalóan szokva van hozzá, hogy minél gyorsabban belerázódjon és minél kevesebb energia befektetéssel minél jobb képek készüljenek. Itt azonban nem róluk van szó. Általában az első kapcsolatfelvétel után a fotós egy találkát vagy megbeszélést fog kezdeményezni, hogy kiderüljön pontosan, mit is akarsz, mik az elképzelések. Erre több okból is szükség van.

Az egyik, ami miatt a portfólió fotózás előtt nem árt ilyesmiről beszélni az az, hogy az esetleges félrekommunikációkat minimalizálni lehessen. A szakszavakat a laikus nem mindig megfelelően használja, így ha beszélteti a fotós, kiderülhet, hogy portréfotózást mond, de portfólió fotózásra gondol. Semmi baj, csak még idejében derüljön ki. Ez ugyanúgy visszafelé is igaz, lehet, hogy a fotós elfelejt olyan dolgokat elmagyarázni, amik nem evidenciák a fotóalanynak, itt a lehetőség megkérdezni.

A másik ok, amiért szükséges egy ilyen találka az az, hogy megismerjétek egymást. A G3studio.hu tapasztalatában a portfólió fotózás valahol egy bizalmi kapcsolat is, hiszen a fénykép sok mindent megmutat, olyat is, amire nem vagyunk felkészülve, a személyiségünket fogjuk megmutatni kendőzetlenül. Ha kényelmetlenül feszengünk, ez át fog ütni a képeken is. Ez a kis találka segít szoknunk egymást, hogy később jobban menjen az akklimatizálódás. Ugyanígy a fotós kattinthat párat, hogy lássa, miként reagálunk a kamerára, mi pedig szokhatjuk a hangját, tanulhatjuk, hogyan kell pózolni.

Maga a portfólió fotózás napja

A portfólió fotózásra a fotóalany egy megadott időben érkezik, de a fotós már jóval korábban ott van. Be kell ugyanis állítsa a fényeket, a hátteret. Illetve, ha szükséges és beszéltek meg sminkest, fodrászt, sztájlisztot, akkor ők is készen várják az indulást. Persze elképzelhető az a felállás is, hogy a sminkes kicsit később érkezik, mikor már a fodrász várhatóan kész van a frizurával, hiszen addig úgysem tud mit csinálni. Viszont ebben az esetben még egyszer el kell mondani az alapokat.

Ugyanis az első lépés minden esetben egy kis megbeszélés. Feleleveníteni, hogy mi is a cél, mit csinálunk, hogyan mélyítjük a sminket, hány lépcsőben tűzzük fel a hajat, stb. Ebben nekünk is tevékeny szerep jut, még ha úgy is érezzük, hogy a sok „szakember” elbeszél a fejünk felett, szóljunk köze, ha valami nem világos, hiszen nekünk készül az egész.

Ha sminkben, frizurával, beöltözve készen vagyunk, mehet is a portfólió fotózás maga. Ez könnyebben hangzik, mint amilyen valójában. Nem csak arról van szó, hogy egy átlagember nem feltétlenül tudja, hogyan pózoljon, melyik az előnyösebb oldala, hiszen a fotós ebben is segíti. Arról is szó van, hogy el kell tudni lazulni, engedni, mert ha jól érzed magad, jók lesznek a képeid is. És bizony a parancsszóra ellazulás nem olyan egyszerű.

A másik lelki nehézség az énképünk helyretevése. A portfólió fotózás során lehetőség van a nyers képekből párat megtekinteni. Egy jó tanács: ne akarjuk az összeset egyesével nézegetni, higgyük el, hogy a fotós pontosan tudja és észrevette, hogy az ott majdnem jó volt és, hogyan lenne még jobb. És ne akadjunk fel azon, hogy a nekünk nem tetsző fülünk ne látszódjon meg éles legyen a kedvenc szeplőnk. A portfólió fotózás csak kínszenvedés, ha nincs egy egészséges énképünk és folyton folyvást a látvánnyal törődünk. Mert a kép, a smink, a haj, a beállítás mind lehet tökéletes, akkor is mi leszünk azon a képen, nem egy topmodell. A legjobb formánk lesz, és büszkék lehetünk rá, ne hasonlítgassuk magunkat lépten nyomon olyanokhoz, akiknek szakmája, tehát napi 24 órás elfoglaltsága, hogy jól nézzenek ki.

A portfólió fotózás utózöngéi

Természetesen a képeket nem azonnal a portfólió fotózás után kapjuk meg. Erről gyakran megfeledkeznek a kedves vevők, de a retusálás és az utómunkálatok eltartanak egy darabig. A fotós mindenképpen adni fog egy időpontot, ami után érdeklődhetünk, de általában addigra eleve jelentkezik is, hogy készen van. Szóval nyugalom, a képek nem mentek sehova, idővel megkapjuk őket.