Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
A bojler vásárlás rejtelmei

A bojler vásárlás rejtelmei

A bojler eredetéről röviden

Nem kell félni, nem megyünk bele részletes elemzésbe, hogy hogyan is működik egy olyan összetett eszköz, mint a bojler. Csak egy átfogó képet szeretnék lefesteni, ami viszont nagyon jó szolgálatot fog tenni, amikor majd effektíve már vásárláson törjük a fejünket. És, hogy egy kicsit megbecsüljük, amink van, gondoljunk csak bele, hogy párszáz éve még kútról hordták a vizet, amit aztán fáradságos munkával melegítettek fel. Nem gombnyomásra – jobban mondva csaptekerésre – jött a falból. Bizonyos esetekben akkor is forraltak, ha nem fürdésre kellett a víz, hiszen ez alkalmasint egy módja lehet a fertőtlenítésnek.

Az elnevezés egyébként angolszász, to boil, azaz forralni, boiler, forraló. Érdekesmód, amióta a klasszikus vízforralók betörtek a köztudatba és a mindennapokba, a boiler egy angolnak inkább ezt a kis eszközt juttatja eszébe, a nagy vízmelegítő pedig water heater – azaz vízmelegítő néven fut. Ennyi a nyelvi következetességről, de hát ilyen ez a popszakma. Ahhoz azonban, hogy jól válasszunk otthonunkba, kicsit meg kell értenünk, hogyan is működik egy vízmelegítő bojler?

Hogyan épül fel egy bojler?

Mint említettem, nem azzal telik majd ez a cikk, hogy részletesen szóban szétszedünk egy bojler készüléket. Nekem se volna sok kedvem hozzá. Vannak azonban olyan fő alkatrészek és kifejezések, amikre szükség van ahhoz, hogy számunkra megfelelő eszközt válasszunk. A legfontosabb, amit megemlíthetünk, az a tartály. A tartály az a szigetelt tárolórész, ahol maga a víz kellemes melegben várva várja a pillanatot, hogy kizuboghasson a csövön át a csapig. Maga a tartály nem egy bonyolult eszköz.

Azon az elven alapszik, hogy ami meleg, annak csökken a fajsúlya és felfelé áramlik. Igaz ez levegőre és vízre egyaránt. Tehát a hideg víz alul egy csövön beáramlik, majd amikor felmelegedett, fent egy csövön kiáramlik. Közben a szigetelt tartály meggátolja, hogy túl könnyen kihűljön és túl gyakran kelljen újramelegíteni. A tartály szerepe akkor fontos, amikor a készenlétben tartott víz mennyiségéről beszélünk, és a felhasználás szempontjából ez talán az egyik legkritikusabb kérdés.

Szóval azt már tudjuk, hol is van a víz, meg hogyan is tudja a rendszer, hogy a meleget küldje csak tovább. Na de, honnan tudja, hogy mikor kell melegíteni? Onnan, hogy megsúgja a hőmérő. Ez folyton figyeli a belső hőmérsékletet és adott pillanatban jelez, hogy fázik, a vízmelegítő pedig beindul és melegíti az utánpótlást.

A bojler vásárlás szempontjai

A bojler, mint megannyi fogyasztói cikk napjainkban kapható különféle színes szagos kialakításokban – igen, vannak színesek is. Nem ez a legfontosabb azonban. Egyfelől a funkción kell igazán elgondolkodnunk, mert ez adja majd meg nekünk a tároló méretét. Hányan vagyunk a háztartásban, mennyi vizet használunk? Érdemes szem előtt tartani a környezettudatosságot és nem azért pancsolni órák hosszat, mert megtehetjük, de értelemszerűen a pénztárcánknak is kedvezőbb lesz így. Szóval a kérdés az, csak a használati melegvízet állítja elő a https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito bojler vagy esetleg a fűtővízért is ő felel? Mert az lényegesen nagyobb teljesítményt kíván. Ha csak a használati melegvízről van szó, azt szokás mondani, hogy személyenként napi 50 liter vizet használunk. Ez viszont nem jelenti rögtön, hogy egy háromtagú családnak egy bojler 120l űrtartalommal már kevés. Korántsem, ugyanis az a nevezetes 50l nem csak a meleg vízigényünket takarja. Úgyhogy bőven elég lesz az nekünk.

Ha már tudjuk, hogy mekkora tartályra van szükségünk, nagyjából adott a készülék mérete is. Ez alapján pedig elkezdhetünk a formájáról és kivitelezéséről is beszélni. Persze egy ariston bojler 80l kapacitással könnyebben elhelyezhető, mint egy 200l-es ipari monstrum – utóbbinak egy háztartásban semmi keresnivalója. Azt tudjuk, hogy minél közelebb van a készülék a felhasználás végpontjához – tehát a csaphoz – annál kevesebb hőt veszít, mire odaér. Úgyhogy érdemes nem a pincéből vagy gépházból vezettetni a szimplán mosogatáshoz használt vizet.

Tehát van egy nagy bojlerünk, amit adott helyen (fürdőszoba, konyha, ha kombi készülékről van szó, akkor marad a műszaki helység) kell elhelyeznünk. Szerencsére gyártanak falra szerelhető, lábon álló, szögletes, lapos és hengeres kivitelezéseket is. Most már csak össze kell legóznunk, hogy hova is passzol.

Okos bojler

Más vízmelegítőkhöz képest az energiatakarékos bojler már egy környezetkímélőbb megoldás, de még itt is van mit tennünk az ügy érdekében. Először is: minek fűtsön, ha eleve kellően meleg van? Ha termosztáttal kombináljuk, a rendszer magától figyeli az otthon hőmérsékletét és szabályozza magát – fölöslegesen nem fűti fel a helységet. Ez egyfelől kényelmes, másfelől energiahatékony is lehet – érdemes utána olvasni, hogy a hő megtartása és a teljes hidegből, teljesen meleggé forralása hogyan viszonyul egymáshoz. Két órára nem érdemes kikapcsolni a bojlert, ellenben, ha egy hétre elutazunk! Távollétünkben teljesen fölösleges húsz-huszonkét fokon tartani a lakást. Ha engedjük, tizenöt-tizenhétre lehűlni, azt még mindig nem olyan nagy kihívás a bojlernek néhány óra alatt otthonosan meleggé varázsolnia, viszont nem is fogyaszt majd annyit. Emellett az igazán okos megoldások távvezérlést is lehetővé tesznek, ami már csak azért is ideális, mert nem kell megkérnünk a szomszédunkat, hogy kapcsolgassa ki meg be, hogy meleg legyen, mire hazaérünk.