Szabolcs Malac Takaréktippjei

Pénzügyek és mások
Milyen a jó kutyaház?

Milyen a jó kutyaház?

Nem mindegy a kutyaház?

Nem. Ez persze a legtöbb gondos gazdinak nem újdonság, de azért a kezdő kutyatartókat sem szeretném homályban tartani, úgyhogy nézzük is meg, miért fontos a kutyaház kérdés? Ehhez azonban először azt nézzük meg, mire való a kutyaház. Mert nem csak arra, hogy a kutyusod cukin pózoljon egy skandináv ihletésű fabútorral a gyönyörű zöld füvön vagy a teraszon, amiről aztán rengeteg #cukker insta fotót lőhetsz. A kutyaház elsősorban arra jó, hogy védje a kertben vagy részben kertben tartott állatot az időjárás viszontagságai ellen, illetve legyen egy saját vacka, ahol elvonulhat.

A kutyaház tehát elsősorban praktikus szempontoknak kell megfeleljen és csak másodlagos az esztétika. Éppen ezért a jó eb-lak meghatározásához elsősorban a kutyádat kell ismerni és annak szokásait. Ez könnyű egy olyan kedvencnél, akit már ismersz, de ha csak most fogsz kutyát vállalni, akkor értelemszerűen nem rendelkezhetsz ennyi előrelátással. Ebben az esetben jó taktika lehet előbb csak egy átmeneti kutyaólban gondolkodni, már csak azért is, mert a legtöbben kölyökkutyával indítunk, azoknak meg szokása megnőni 🙂

Mik a kutyaház választás szempontjai?

Mint említettem, a kutyád ismerete az egyik legfontosabb. Azonban pár dolgot azért túlságosan mély személyiségelemzés nélkül is meg tudsz állapítani. Például azt, hogy kint vagy bent tartjátok-e a kutyust? Az az állat, aki az egész napot, az éjszakát, de még a téli éjszakákat is kint tölti szélben, hóban, esőben nyilván nagyobb védelemre szorul, mint aki amúgy benti kutya, csak kiengedjük a kertbe, hogy jól érezze magát és eleget szaladgálhasson.

Alapvetően is fontos ezt meghatározni és következetesen tartani magunk hozzá, hiszen ha a kutyánkra hagyjuk a választást, mindig az ágyunkra fog szavazni a kutyaház ellenében. Ami sok helyen elhangzik, ide is kívánkozik: a cuki kölyök megnő, minden koszt és port behord a szőrén, mancsán, ami nem az ágyba való és alapvetően sem árt neki annyi önállóság, amit a külön alvás megkíván. A megfelelő kutyanevelés minden esetben önfegyelmet igényel, akár etetésről, akár szoktatásról, akár következetes tanításról van szó, úgyhogy szokjunk hozzá, hogy bizony olykor meg kell acéloznunk a szívünket.

Másik fontos szempont természetesen a kutya mérete, illetve a várható mérete, ha még növésben van. Aki fajtiszta kutyust tart, ilyen szempontból előnyben van, hiszen a végleges méretet könnyebb meghatározni, de keverék kutyáknál is hasznos trükk a mancsok vizsgálata. Minél nagyobb, annál valószínűbb, hogy naaaagy testű kutyánk lesz.

A méret olyan szempontból is fontos, ha a kutyánk esetleg vemhes. Hiszen, ha elleni fog, többedmagával kell megossza a belső teret még egy jó darabig. Nem csak amíg szopósak a kölykök, hanem amikor már aktív, izgő mozgó kiskutyákká válnak.

Fontos mindemellett még a kutyánk személyisége is, amit már nehezebb látatlanban megállapítani. Egy mindig a figyelem középpontját kereső kutyának nincs erre feltétlenül szüksége, de a közelképzeléssel ellentétben, néha a kutyák is vágynak a magányra és a nyugalomra. Pláne egy idősebb kutya esetében, aki talán a többgyerekes aktív család kedvenceként őrzi a házat, néha fontos, hogy el tudjon vonulni valahova, ahol a gyerekektől nyugta van. De léteznek egyszerűen introvertáltabb kutyusok is. Ilyenkor a kutyaház kialakítása segíteni tudja ezen igényük kiszolgálását.

Milyen kutyaház az ideális?

Ha az év minden szakában kint tartod a kutyát, akkor a kutyaház feltétlenül legyen szigetelt. Ez egyszer jó télen a hideg ellen, de nyáron is valamivel tovább tartja távol a hőséget. Ezt a hatást lehet fokozni hőfüggöny felszerelésével, bár vigyázni kell, mert néhány eb baromi hálás az új izgalmas rágókáért. Ha nagyon durvák a körülmények, ki is szalmázhatjuk a belső teret neki.

Az elvonulási igényt szolgálja az osztott terű kutyaház. Az ól ilyenkor kvázi egy „előszobára” és egy belső kis kamrácskára oszlik. Mivel kettévágtuk a teret, belül még inkább megmarad a hőmérséklet, ugyanakkor kevesebbnek hat a légtér. Érdemes ilyenkor valamivel nagyobb kutyaház mellett dönteni, hogy ne legyen teljesen klausztrofób az élmény.

A rendszeres takarításról sem szabad megfeledkezni. Ha felülről nyitható, fedeles kutyaház mellett döntünk, ilyen szempontból könnyű dolgunk van. Márpedig a kutyaház koszolódik, hiszen a szőrét hullajtja az eb, ez pláne látványos, ha hosszúszőrű fajta, a port, sarat beviszi, ne adj Isten véletlenül az ürüléke is ráragad, kisebb vagy idősebb kutyáknál balesetek is előfordulhatnak.. Szóval sok praktikuma van annak, ha nyitható a kutyaház.

A teraszos kutyaház szinte már luxusnak hangzik, de nem teljesen az. Ez szolgálja azt a célt is, hogy mielőtt belépne a kutyaházba, valahol a sár és kosz egy része legalább lehulljon a bundájáról. Persze arra is jó ez, hogy elnyújtózva napozhasson a kedvencünk, de figyeljük meg, ha beüt a nyár, inkább egy hideg saras fűcsomót preferál majd.

A kutyaház választás kérdései:

  • Mekkora a kutya?
  • Kinti vagy benti?
  • Mennyire igénye elvonulni?
  • Milyen mértékben indokolt téliesíteni?
  • Mennyire szeretnénk megkönnyíteni magunknak a takarítást?
  • Szeretnénk teraszt?